Acht Digitaal - De digitale kiosk voor Kerkdorp Acht

Hart voor Acht

Geschreven door Hans. Klein Sprokkelhorst op donderdag 7 februari 2019.

 

Reanimatie en corona

Stichting Hart voor Acht zegt het volgende: Wij willen u erop wijzen dat het ook nu nog steeds uw beslissing is of u wel of niet gaat reanimeren bij een alarmering. Daarbij geldt ook of u wel of niet gaat beademen.

Graag delen wij in dit verband onderstaande informatie van de Nederlandse Reanimatie Raad en van het alarmeringssysteem HartslagNu met jullie.

Nederlandse Reanimatie Raad

Beademen is een essentieel onderdeel van de reanimatie. Niet beademen verkleint de kans op een goede uitkomst. Zorgverleners in een beroepsmatige setting (ziekenhuispersoneel, ambulancehulpverleners, enz.) maken voor het beademen over het algemeen al gebruik van hulpmiddelen die voldoende bescherming bieden tegen besmetting. Voor burgerhulpverleners en omstanders is dat niet altijd het geval. Indien de burgerhulpverleners of omstanders getraind zijn in het beademen met een hulpmiddel zoals een pocketmask is dit een goed alternatief. Is de hulpverlener niet getraind of is een hulpmiddel niet voorhanden dan is gewone mond op mond beademing voor het slachtoffer de beste zorg. Daarbij kan de hulpverlener altijd de afweging maken alleen borstcompressies te geven als hij niet kan of wil beademen.

HartslagNu

Naar aanleiding van eerdere berichtgeving en ontwikkelingen in Nederland rondom het Coronavirus, krijgen we veel vragen en adviezen hoe we first responders (burgerhulpverleners, politie en brandweer) inzetten ten tijde van een reanimatie.

HartslagNu heeft in samenwerking met AZN en de NVMMA’s bij het ministerie van VWS het verzoek gelegd om te komen met een eenduidig beleid op dit thema. Het gaat hier om een medisch-ethische discussie – wel/niet inzetten van First Responders en onder welke richtlijnen -, waarbij landelijke uniforme afspraken gewenst zijn.

Tot dusver is hier nog geen landelijk beleid voor gekomen, waardoor we adviseren aan burgerhulpverleners dat zij hun eigen veiligheid – zoals altijd – in acht nemen.
We begrijpen dat deze situatie onrust en onduidelijkheid geeft, maar kunnen op dit moment nog niet meer informatie geven, omdat wij in afwachting zijn van het ministerie van VWS voor de volgende stap.

Op basis van deze reacties kiezen wij er voor dat u bij een oproep zelf de keuze maakt om wel of niet te gaan, en wel of niet te beademen.

—————————————————————————————————————————————————————————————————-

Ontstaan van Hart voor Acht

Een aantal jaar geleden zijn we op initiatief van Guido Wilmes gestart met het in gang zetten van activiteiten met het doel om van Acht een hartveilige 6 minuten zone te maken. Sinds onze oprichting in september 2011 zijn we gegroeid van dit burgerinitiatief naar een volwassen, goed lopende en succesvolle stichting.

Met meer dan 135 opgeleide vrijwilligers, 9 AED’s en een team van enthousiaste leden kunnen we met recht zeggen:

“Kerkdorp Acht is hartveilig”

Vrijwilliger
Vrijwilligers van Hart voor Acht worden ingezet als burgerhulpverlener. In het geval van een reanimatie worden in totaal 30 vrijwilligers opgeroepen om hulp te bieden.

Aan welke eisen voldoen onze burgerhulpverleners?

Een geldig reanimatiecertificaat, EHBO-diploma of een certificaat van bedrijfshulpverlener
Een goede gezondheid om een zware inspanning te kunnen verrichten
Een minimale leeftijd van 18 jaar.
Hart voor Acht
Bij een hartstilstand komt Acht in beweging.

Iedereen kan leren reanimeren en een AED leren bedienen!

Gerelateerde berichten voor de categorie: Hart voor Acht

Reacties zijn gesloten.

  • Nieuws delen?

  • Heb jij een tip voor Acht Digitaal? Wij staan altijd open voor interessante nieuwsberichten en leuke evenementen rondom kerkdorp Acht.

  • Vul direct ons formulier in!

  • Acht Digitaal nieuwsbrief

  • Ontvang direct, of eens per week, een e-mail met de laatste nieuwsberichten op de site van Acht Digitaal. Blijft op de hoogte en meldt je direct aan.